Kroužek vaření

24. 06. 2019
Využíváme školní kuchyňku

Působení zájmového kroužku ,,VAŘENÍ S AGLIČTINOU“

V loňském školním roce začal na ZŠ a MŠ Šanov působit zájmový kroužek pro děti z 1.stupně -konkrétně tehdejší 4. a 5. ročník. S malou pauzou kvůli rekonstrukci školní cvičné kuchyňky, která se nakonec protáhla až do konce října, pokračoval tento kroužek i v letošním školním roce. Žáci byli rozděleni do dvou skupin a každý týden se skupiny ve vaření střídaly. V loňském školním roce mohli výtvory dětí z kroužku ochutnat i samotní rodiče a to na rodičovských kavárnách pořádaných školou. Zároveň děti obdržely tištěnou kuchařku, kterou pro ně paní učitelka zpracovala. Letos děti prodávaly své výrobky z kroužku na školním vánočním jarmarku - konkrétně se jednalo o tvarohové štoly, vanilkové rohlíčky a Masarykovo cukroví, po kterých se jen zaprášilo.

Žáci si s sebou do hodin kroužku vaření měli nosit zápisníky, do kterých si poznamenávali recepty a mohli se k nim pak doma vrátit a připravit si je. Společně se zápisem receptů se děti naučily poznávat suroviny a k nim říkat i jejich anglické názvy. Po pečlivém zápisu surovin a procvičení anglické výslovnosti jsme se vrhli na vaření a pečení různých slaných a sladkých dobrot, jednalo se hlavně o jednodušší recepty, aby je děti hravě zvládly připravit i úplně samy. Když bylo dílo dokonáno, učili jsme se správnému stolování a společně si pochutnávali na našich výtvorech. Po této příjemné činnosti však následovalo už ne tak pro děti oblíbené ,,mytí nádobí,“ ale i s tím se musí správný kuchař umět poprat.

Co zbývá dodat nakonec? Už asi jen následující … všem kuchtíkům popřát hodně zdaru v jejich snažení a radost z učení a poznávání nových věcí. Snad budou i další děti v novém školním roce tento velmi oblíbený zájmový kroužek navštěvovat.

Mgr. Radka Bezstarostová

(vedoucí kroužku vaření s angličtinou)