Jazykový pobyt v Anglii

Jazykový pobyt v Anglii
16. 06. 2019
Letošní školní rok oslovila ZŠ Čistá společně se ZŠ Jesenice naši školu s tím, zda by se také nechtěla zúčastnit zájezdu do Velké Británie. Tuto nabídku jsme s nadšením přijali, protože samotná naše škola by určitě tento zájezd nenaplnila. Takto pro nás bylo vyhrazeno 10 míst pro žáky a 2 pro pedagogy. Před odjezdem ještě žáci vyplňovali rozřazovací testy, protože součástí zájezdu byla i výuka angličtiny, kde byli žáci ze všech škol rozděleni do třech skupin dle výsledků svých testů.

V neděli, 25. 6., nastalo loučení s rodiči – byl tu den odjezdu. Plni očekávání jsme nasedli před školou do téměř nového autobusu a vyrazili na cestu. Měli jsme před sebou dlouho cestu autobusem a také plavbu na trajektu, což byl pro některé žáky velký zážitek. K ránu začalo svítat a nám se naskytl krásný pohled na bílé křídové útesy (White cliffs of Dover). V Doveru jsme se vylodili a autobusem pokračovali dále až do Greenwichského parku a Královské observatoře, toto místo je známé krásným výhledem na moderní část Londýna, ale hlavně nultým ,,greenwichským“ poledníkem. Po náročné cestě nás čekala ještě náročnější celodenní procházka po Londýně. Žáci se mohli těšit na plavbu lodí po Temži tzv. Thames clippers. Náš první cíl byl The Tower of London, což je čtvercová budova s vížkou na každém rohu, která dříve sloužila hlavně jako vězení a nyní zde najdeme britské korunovační klenoty a kolekci královského brnění. Další zastávkou byl most The Tower Bridge patřící mezi hlavní symboly města, kde největší zážitek pro nás byla asi procházka po skleněné lávce a krásný výhled na město. Přešli jsme po něm Temži na její druhý břeh a pokračovali dále k mostu Milénia, galerii moderního umění Tate Modern, katedrále St. Paul´s Cathedral a naše skvělá průvodkyně Adélka nám vyprávěla i o moderních budovách Londýna přezdívaných např. jako okurka, sluchátko, struhadlo na sýr, čímž vždy vzbudila u žáků velkou pozornost. Po náročném dni nás čekal odjezd na ubytování, večeře a hlavně odpočinek!

Druhý den ráno po snídani žáci usedli do lavic a těšili se na výuku angličtiny, pro některé to byla opravdu výzva a změna, kdy museli komunikovat s lektory, kteří mluvili pouze anglicky. Po obědě nás čekal další pěkný výlet do malebného městečka a venkovského sídla královské rodiny - Windsoru (Windsor Castle). Po prohlídce hradu cestou zpět k autobusu jsme nesměli zapomenout na nákupy suvenýrů.

Třetí den po obědě jsme vyrazili do filmových studií Warner Bros známých natáčením Harryho Pottera. Mezi našimi žáky jsme měli pár opravdu skalních fanoušků těchto filmů, kteří byli z této návštěvy opravdu nadšeni.

Čtvrtý den byla na programu návštěva univerzitního města Oxford a jeho jedna z nejznámějších a nejrozlehlejších kolejí Christ Church College. Nesměli jsme opět zapomenout na nákupy – tentokrát jsme vzali útokem Primark.

Poslední den našeho pobytu nás opět čekal Londýn, kde jsme strávili před cestou zpět do ČR celý den. Hlavním bodem dne bylo 5D kino a nejvyšší (výška 135 m) vyhlídkové kolo v Evropě ,,londýnské oko“ – The London Eye, které je zároveň nejnavštěvovanější atrakcí v Londýně a nejspíše i ve světě. Dechberoucí jízda a výhledy na Temži a celý Londýn zůstanou jistě pro všechny z nás nezapomenutelné, protože někteří z nás museli překonat i sami sebe a strach z výšek. Možná i mnozí byli zklamaní z toho, že Big Ben se nám ukrýval pod lešením z důvodu oprav, ale to nám nemohlo náladu zkazit. Další naše kroky směřovali přes Trafalgarské náměstí vládní čtvrtí přes krásně udržovaný park až k Buckinghamskému paláci, oficiálnímu sídlu britského panovníka a největší královské pracovně na světě. Možnost k nákupu suvenýrů dostali žáci ještě na Leicester Square a v Covent Garden, kde nás zabavili také pouliční umělci. Poté už nám zbývalo jen projít čínskou čtvrtí Soho ke stanici metra a dostat se k další moderní stavbě Londýna – O2 Aréně, kterou Britové postavili na oslavu milénia a kde na nás na parkovišti čekal autobus. Po náročné zpáteční cestě jsme všichni sice unavení, ale šťastní a plni zážitků dorazili zpět do naší rodné vlasti, kde už na nás čekali rodiče, sourozenci a kamarádi natěšení na naše vyprávění z cest. V tento den jsme ještě stihli oslavit Mezinárodní Den dětí.

Všem se zájezd moc líbil a děkujeme cestovní kanceláři CK Kontakt za skvělou organizaci, Adélce za úžasné průvodcovské služby, pánům řidičům za to, že nás vezli bezpečně a opatrně jako ,,vajíčka,“ našim i ostatním žákům za dobré chování a kolegyním učitelkám za skvělý kolektiv a vždy dobrou náladu. Bye, bye UK!!!

Za ZŠ A MŠ ŠANOV

Mgr. Radka Bezstarostová