Kola pro Afriku

Kola pro Afriku
16. 02. 2022

Vážení rodiče,

naše Základní škola a Mateřská škola Šanov, okres Rakovník se v letošním školním roce zapojila do jubilejního 10. ročníku benefiční kampaně Sněhuláci pro Afriku. Tu pořádá organizace Kola pro Afriku pomáhající v africké Gambii.

Děti v Africe si sněhuláka nikdy nepostaví. Mnozí z nich se ale nedostanou ani do školy. Na první skutečnosti nic nezměníme, s tou druhou je v našich silách něco udělat. Hlavní myšlenkou kampaně tak je, aby se děti a mladí dospělí zapojili do jednorázové kreativní a edukativní aktivity a svou účastí tak i do aktivní pomoci africkým školou povinným dětem.

Mottem jubilejního X. ročníku je ‚‚Staňte se dobrovločkou a podpořte gambijského školáka‘‘. Dobrovločka tak odkazuje k hlavní myšlence kampaně, kterou je stavění sněhuláků spojených s beneficí na kola a náhradní díly pro žáky a žákyně v několika spolupracujících školách v Gambii. Letošní výtěžek z benefiční kampaně půjde na náhradními díly pro sto jízdních kol, která si děti ze dvou gambijských škol za pomoci námi proškolených cyklomechaniků opraví. Opravená kola jim zůstanou po celou dobu školní docházky. Cílová částka benefice pro tento rok činí 200 tisíc korun. Hledáme 4000 dobrovloček z řad dětí, mladých dospělých a patronů přihlášených kolektivů. Staňte se jednou z nich! Do posledního ročníku v roce 2021 se zapojilo 85 škol a organizací. A s jejich pomocí se podařilo vybrat přes 73 tisíc korun. Celkem už tuto akci během 9 let podpořilo více než 1600 škol a vybralo se více než 1 600 000 Kč.  

Gambijské děti na cestě do školy nachodí denně 8 km. Ročně v průměru gambijský žák ujde 1600–2000 km. Celkem jsme už zapojili přes 60 gambijských škol. Do Gambie jsme už přepravili díky této benefici 12 kontejnerů s koly a náhradními díly. Gambijským žákům a žákyním jsme už věnovali na 7 tisíc kol. Co účast v benefici přinese? Děti a mladí lidé se učí pomoci druhým tvořivě-vzdělávací formou. Získají interaktivní materiály, kterými mohou zpestřit své aktivity a využít je kdykoliv během roku. Jdou svému okolí příkladem. Možnost skloubení fyzických aktivit a kreativní činnosti.   

Stejně jako sněhulák je i škola pro mnoho gambijských dětí pouhým snem, pomozte nám jej splnit tím, že se zapojíte a přispějete na náhradní díly na kola, která jim umožní školu navštěvovat. Doporučený benefiční příspěvek na dítě je 50 korun 

Akce je ojedinělá, originální, nic podobného se zde ještě neuskutečnilo. Společnost Kola pro Afriku shromažďuje v naší republice starší a nepotřebná kola od různých dárců.

Více o kampani na www.snehulaciproafriku.cz.

 Věříme, že Vás benefice zaujme tak jako nás a jeho realizaci podpoříte.

S přátelským pozdravem,

Kola pro Afriku - pomoc, která se točí

KOLO JE KLÍČ. Jsme kola pomoci. Obyčejná, historická, do města i do terénu, některá už vysloužilá, jiná s mnohými vadami. Všechna darovaná a všechna dál pomáháme.

www.kolaproafriku.cz | www.kolaprokola.cz | www.snehulaciproafriku.cz

 

Proč to děláme?

  • Nechceme být lhostejní k situaci mimo rozvinuté země.

  • Jsme lidé, kteří vidí smysl svého myšlení a konání v pomoci druhým i přírodě.

  • Baví nás hledat cesty tam, kde by je jiný nehledal.

  • Těší nás, když se dokáží lidé spojit pro dobrou věc. 

"Myslím, že nikdo z nás, kteří teď čtou tyto řádky, nikdy nepocítil opravdový nedostatek ... Možná právě proto nemusí všichni rozumět, proč zrovna Afrika, proč kola, proč humanitární a rozvojová pomoc obecně ... Děti v různých koutech světa se nerodí do blahobytu, v jakém žijeme my ve středu Evropy. Již od malička se potýkají s nejrůznějšími obtížemi, které si svobodně nezvolily a mnohdy je neumějí změnit či ovlivnit. Tak takové to mají i děti v Gambii. Tam, kam směřuje naše pomoc, mají děti obtížný přístup ke vzdělání. Do školy je to mnoho kilometrů, které děti každodenně zdolávají pěšky, což je stojí energii a čas. Není tak výjimkou, že je rodiče nechávají doma. Základy života se děti učí přirozeně nápodobou starších. Vzdělání, které ovlivňuje jejich budoucnost, jde však stranou. Darovanými koly od dárců z České i Slovenské republiky chceme těmto dětem umožnit cestu ke vzdělání. Pomáhat potřebným není povinnost, je to ctností otevřeného člověka. Pomáhat potřebným přináší své plody na mnoho stran. Z reakcí české společnosti na projekt Kola pro Afriku a obecně pomoc druhým vnímám, že otevřenost pro potřeby druhých v nouzi je přirozeností člověka, a to je skvělá zpráva."

Roman Posolda, jeden ze zakladatelů Kol pro Afriku